Historien bakom Pelles Lusthus

I kvarteret som Pelles Lusthus ligger i låg från tidigt 1600-tal en livlig bruksmiljö. Den del av byggnaden som rymmer den stora salen och handelsmuseet är från början en bultfabrik som uppfördes 1898.

bröllopslokal-nyköping
museum-nyköping-handelsmuseum6x6
framsidan-festlokal-nyköping

Mässingsbruket i Nyköping

År 1610 startade mässingsbearbetning vid den gamla stångjärnshammaren vid Storhusfallet strax bredvid Pelles Lusthus. Nederländaren Willem de Besche var den förste att driva mässingsbruket i Nyköping. Mässing gjöts i formar och bearbetades till bland annat mässingstråd och plåt.

På 1800-talet när maskiner började tillverkas runt om i världen började man tillverka såväl järnplåt som delar till ånglok och ångpannor på bruket.  

Factoriebolaget

År 1840 bytte mässingsbruket namn till Nyköpings Bruks- & Factoriebolag. Företaget var i mitten av 1800-talet den största arbetsgivaren i Nyköping. 1860 arbetade 458 personer i bolaget och det gör det till den procentuellt största arbetsgivaren i Nyköping fram till idag. Företaget gick i konkurs 1866 vilket gjorde en stor del av stadens anställda arbetslösa. Bland dessa fans bland andra duktiga smeder, gjutmästare och trådslagare. Det gjorde också att metalbearbetningen fortsatte i kvarteret och i det gamla factoriet tog Svalins Mekaniska Verkstad över. 

På en annan del av brukets gamla tomt utökade Svalins verksamheten genom att 1898 uppföra bultfabriken. En röd tegelbyggnad i en våning som vilade på en sockel av tuktad sten. I bultfabriken tillverkades bland annat muttrar, bultar, nitar av Lancashire-järn.

möbelfabrik-nyköping

Möbelepoken

I grannkvarteret startades samma år som bultfabriken byggdes Bröderna Ljunggrens Möbelfabrik som blev en ny epok i Nyköpings historia. Strax därefter tillkom nämligen ytterligare en möbeltillverkare i kvarteret; Nordiska Kompaniets Verkstäder. Detta i sin tur medförde många skickliga snickare flyttade till Nyköping. Men eftersom alla inte trivdes som anställda på NK sökte en del lyckan genom att starta eget. 1908 startade Nyköpings Möbelverkstäder.

Året innan, 1907, hade Bultfabriken köpts upp av Bultfabriken i Surahammar som genast lade ner verksamheten i Nyköping för att slippa konkurrens. De nu tomma lokalerna blev hem för Nyköpings Möbelverkstäders tillverkning. Här tillverkades kvalitetsmöbler och lokalerna inrymde kontor i det som idag är den stora salen och tapetserarverksad i den andra delen. Möbelverkstaden lades ner på 1960 talet.

 

Pelle Nilsson

Grundaren till Pelles Lusthus är Pelle Nilsson som var handelsman och en känd profil i Nyköping. 1948 skaffade han en trehjuling och lastade den full med bananer som han importerade från utlandet, där var affärerna igång och resultatet blev företaget Konservkompaniet. Sen dess har han utöver sina egna affärer gjort mycket för kommunen och bland annat engagerat sig i kultur-, musik- och cirkuslivet i Nyköping. 

Pelles samlarintresse var vida känt och resultatet har blivit Nyköpings Handelsmuseum som finns för allmän beskådning i Lusthuset. I detta museum finns idag en handelsbod som byggts upp av gamla tiders attiraljer. Besökaren möts här av en doft och en interiör från tider som svunnit. Pelle Nilsson fick även ihop en gedigen samling av fordon I samlingen kan man följa transportmedlens utveckling från dragkärror, fjädervagnar, cyklar och till den gamla T-Forden från 1923.

nykoping-museum-sormland
En del av Svenska Kulturpärlor

Under namnet Svenska Kulturpärlor samlas Dufweholms Herrgård i Katrineholm, Gripsholms Värdshus i Mariefred, Södertuna Slott i Gnesta och Pelles Lusthus i Nyköping. Alla dessa platser har genom århundraden stått värdar för ståtliga bjudningar och romantiska stunder och på så sätt tillfört sin del till Sveriges historia.

För oss handlar Svenska Kulturpärlor om att bevara dessa platser, men också att låta nya möten ske så att våra pärlors plats i historien lever kvar. Alla våra ställen är i dag Svanen-märkta. 

Det goda värdskapet

För oss är det viktigt att du som gäst trivs och får det där lilla extra när du besöker oss. Vi tycker att det handlar om att man som gäst ska känna sig som mer än bara en gäst. Man ska känna sig som en i familjen. Det kallar vi Det goda värdskapet. På våra slott och gårdar i det oändligt vackra Sörmland tar vi hand om dig som om du vore en av oss.

Genom våra portar har genom åren vandrat såväl glada gycklare, stora kungligheter, ystra brudpar som framgångsrika företagsledare och politiker och vår ambition är att alltid ge alla som knackar på vår port den bästa tänkbara upplevelsen.