Museer & Samlingar

Runt om på våra gods kan du beskåda familjen Åströms museer och samlingar. Här finns allt från champagneskatter till ett allmogemuseum. Här kan du läsa om två av dem som finns på Pelles Lusthus.

icon-letter

Presentkort

Överraska någon du tycker om med ett presentkort. Här kan du köpa och själv designa ditt presentkort. En garanterat uppskattad present!

presentkort
lanthandeln

Sveriges största samling skyltar

På Pelles Lusthus gömmer sig en del av Sveriges största samling av emaljskyltar från början av 1900-talet. Fredrik Åström som äger och driver Svenska Kulturpärlor, av vilka Pelles Lusthus är en del, har alltid varit en samlare. Många av Fredriks skyltar hänger i dag på Pelles Lusthus och bildar tillsammans ett skyltmuseum. 

En del av skyltarna finns även att se på några av Kulturpärlors andra anläggningar. Men de finns även med i boken som Peter Pluntky skrivit – Tunga Varumärken. Boken beskrivs som exklusiv och unik och då inte bara till utseendet som är uppseendeväckande i sig, den har nämligen ett omslag av plåt och väger hela 3 kg. Bokens innehåll är inte av mindre vikt, här ryms förutom ett fullständigt register över samtliga skyltar massor av intressant fakta om tillverkare, typografi och bildmotiv. Fredrik Åström har bidragit med sin information och kunskap till författaren.

För mer information och beställning av boken gå in på www.pluntky.se

En gammal handelsbod

På Pelles Lusthus inryms också en gammal handelsbod. Här flyttas du tillbaka i tiden och får uppleva hur det såg ut förr. I handelsboden finns i dag modern teknik som gör det möjligt att hålla möten och mindre konferenser inne i museet. 

samlingar